"Tanışkan" Projesi Atölyelerinin İlk Durağı Amsterdam Oldu!

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü'nün, yapay zeka ve NFT gibi yeni teknolojileri kullanarak sanat ile Türkçeyi bir araya getiren 'Tanışkan Projesi' atölyelerinin ilk yurt dışı durağı Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü oldu.

Projeye ilişkin açıklama yapan Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Adil Akaltun, temel amacımızın Avrupa'da yaşayan çocuklara yapay zekayı tanıtmak ve onları Yunus'un şiirleri ve divanlarıyla buluşturmak olduğunu söyledi. Enstitümüzün Amsterdam Corendon Village Hotel salonlarında 14-15 Ocak'ta düzenlediği etkinliğine, enstitü uzmanları, Hollanda'da yaşayan teknoloji meraklısı çocuklar ve aileleri katıldı. Çocuklar ve gençlere yönelik ayrı oturumlarda düzenlenen atölye çalışmalarında katılımcılar, yapay zeka gibi yeni teknolojiler üzerinden oluşturdukları alan vasıtasıyla Türkçe yeni hikayeler oluşturarak sanat çerçevesinde yaratıcı fikirlerini ortaya koydu. Atölye çalışmasının devamında Yunus Emre'nin dizelerindeki ifadelerden hareketle hazırlanan örnek dijital içerikler incelendi. Katılımcılar Yunus Emre'nin dizelerindeki sözcükleri ve anlamları kendilerine göre yapay zekaya aktararak yeni dijital içerikler ürettiler.

Tanışkan Projesi'nin sahibi eğitmen Bager Akbay bu çalışmanın Yapay zekayla tanışma ve iletişim kurma atölyesi olduğunu belirtti ve Yapay zekanın ileride bütün üretim süreçlerini ciddi şekilde etkileyeceğini bu nedenle gençlerle bunun denemelerini yaptıklarını ifade etti. 

Çocukların ve gençlerin yoğun ilgisiyle gerçekleşen ve Avrupa'daki ilk durağı Amsterdam olan atölyenin bir sonraki ayağı şubat ayında Madrid'de gerçekleştirilecek. Proje, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında da Türkçe deyimlerin ve atasözlerinin öğretilmesinde önemli rol oynayacak. Projenin dünya çapında gerçekleştirilecek olan atölye çalışmalarında deyimler ve atasözleri de yapay zekaya aktarılarak interaktif bir ortamda Türkçe öğretimi gerçekleştirilecek.