Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde Mesnevi Saati

Yazıcı-dostu sürüm

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde 2017 yılı faaliyet sezonu, “Mesnevi Saati” ile açıldı. Şair Fatih Okumuş’un sunumuyla 27 Ocak Cuma akşamı Neyzen Mutlu Yılmazer’in eşliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Türk, Hollandalı ve Faslılardan oluşan 70 kişiyi aşkın dinleyici katıldı.

Ney resitali ve Mesnevi’nin 18 beytinin üç dilde okunmasıyla başlayan program Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin ney metaforu etrafında şekillendi. Mesnevi’nin ilk kelimesi “bişnev” (dinle) ifadesi ile besmelenin ilk harfi “be”nin altındaki noktanın kısa şerhi yapıldı.

Hz. Mevlana’nın neyi insan-ı kamile benzetmesi, hamuşan ve Şeb-i Arus gibi Mevlevi ıstılahları üzerinde duruldu. “Nefha-i ilahi” kavramı ayrıca Nef’i’nin papağan ve ayna metaforuyla mukayeseli olarak anlatıldı.

Ağırlıklı olarak Hollandaca sunulan program, yer yer Türkçe özetlendi. Soru cevap ve katkı bölümünde İngilizce ve Arapçaya da yer verildi.

Şair Hüseyin Kerim Ece’nin Mevlana Gülleri şiiriyle başlayan serbest kürsü bölümü ise Tevazu müzik topluluğu solisti Abdurrahman Ünal’ın kasidesiyle devam etti. Programda ağırlıklı olarak Hollandaca ve Türkçe yanında bir İngilizce ve bir Arapça şiirin de dinleyiciler tarafından inşad edildi.