Hollanda'da Tarihi Türk Tamgalarının Tanıtıldığı Sergi Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği ile Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı işbirliğinde "Uluslararası Petroglifler, Genel Tamga ve Eski Türk Yazıtları" başlıklı sergi 14 Eylül 2023 tarihinde Amsterdam Yunus Eme Enstitüsünde açıldı. 

Sergiye, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Azerbaycan'ın Amsterdam Büyükelçisi Rahman Mustafayev, Kazakistan'ın Amsterdam Büyükelçisi Askar Zhumagalyev, Kolombiya Büyükelçisi ile Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Başkanı Günay Afandiyeva ayrıca  Amsterdam Başkonsolosu Burak Ersoy, Büyükelçi Din Müşaviri Haluk Songur, THY Müdürü Şerafettin Ekici, Nogai Vakfı Başkanı, Doğu Türkistan Başkanı  yanı sıra birçok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.

"Bu etkinliği Hollanda'da gerçekleştirmekten gurur duyuyoruz"

Büyükelçi Selçuk Ünal, sergide yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü faaliyetleri kapsamında tarihi Türk tamgalarını tanıtıcı uluslararası sergiyi YEE'de birlikte düzenlemekten büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Ünal, 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde İstiklal Harbi zaferiyle başlayan sürecin Türkiye devletinin kuruluşuyla sonuçlandığını ifade etti.

Etkinliğe ev sahipliği yaptığı için YEE'ye teşekkür eden Lahey Büyükelçisi Seçuk Ünal, "Türk Devletleri Teşkilatı-Türk Kültürü ve Mirası Vakfının Hollanda'daki ilk etkinliğini hep birlikte gerçekleştirmekten gurur duyuyoruz." dedi.

Sergide konuşan büyükelçiler Mustafayev ile Zhumagalyev de etkinliğin düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, katkı sunanlara teşekkürlerini iletti.

Vakıf Başkanı Afandiyeva da tarih boyunca, halkın yazılı dilinin, halklar için güçlü araç olarak hizmet ettiğini belirterek, bunun düşünceleri, özlemleri, tarihsel gerçeklikleri ve dünya görüşlerini ifade ettiğini söyledi.

Afandiyeva, "Semboller, petroglifler, kabile tamgaları ya da eski Türk yazıları, sadece çizim ya da resimlerin ötesine geçmektedir. Yazılar, güçlü mesajlar içerir, eğitici sözler sunar, tarihi olayları anlatır ve atalarının geleneklerinin unsurlarını korur. Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan bu sembollerin anlaşılması zordur, derin anlamlar taşırlar." ifadelerini kullandı.

YEE Amsterdam Koordinatörü Akaltun da sergiye destek veren ve katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, "Enstitümüz, Türkiye'nin zengin mirasını farklı geçmişlerden gelen insanlarla paylaşarak kültürel köprü görevi görmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, sergideki eserlerle ilgili davetlilere bilgi verildi ve ikramda bulunuldu.

Diğer Etkinlikler

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü 85. ölüm yıl dönümünde saygı, özlem ve minnetle andık. Enstitümüz ve Amsterdam Türk Halk...

İstanbul da 3 yaşına girmeden ilk sergisini açan Asil Aksoy şimdi de Amsterdam 'da. Merakla beklenen "Ben yetişken bir...

Türk Sefarad sanatçılarının eserlerinden oluşan "Sefarad" sergisinin tanıtımı, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde...

Yunus Emre Enstitüsü - Amsterdam, 35 Türk Sefarad Sanatçısının 50'den fazla eserinden oluşan bir seçkiyi sanatseverlere...