8 Mart Dünya Kadınlar Günü EUNIC Hollanda Ortak Programıyla Kutlandı

Yazıcı-dostu sürüm

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü, 2021 Dünya Kadınlar Günü faaliyetleri çerçevesinde Cervantes Enstitüsü ve EUNIC NL tarafından düzenlenen çevrim içi bir konsere katıldı.

Bu yılın teması  müzik dünyasında kadınların rolü olarak belirlendi. Diğer disiplinlerde olduğu gibi kadın müzisyenlerin melodilerinin, seslerinin ve bestelerinin çok uzun süredir duyulmamakta olduğu gerçeği göz önünde bulunduruldu. Program günümüz toplumunda, kadın müzisyenlerin yeteneklerini ve yaratıcılıklarının tanınması için farkındalık sağlamak ve bu sanatçıların çalışmalarının yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı hedefledi.

Programda, Avrupa'nın farklı yerlerinden çeşitli kadın sanatçılar tarafından bestelenen ve icra edilen müzik eserleri seslendirildi.

Belçikalı Esinam'ın güzel sesinin dinlendiği bu anlamlı programda; Fransız piyanist Lucie de Saint Vincent'ın ezgilerinden; İtalyan piyanist ve besteci Rita Marcotulli’ye,  Türk besteci ve piyanist Meliha Doğuduyal'dan; Maltalı şarkıcı Alexandra Alden'e uzanan bir yelpazede müziğin keyfi hissedildi. Litvanya'dan Gabriele Žemaitytė ve Eglė Petrošiūtė de ses ve piyanolarıyla hazır bulundular.

Sloven besteci Petra Strahovnik bir opera projesiyle  ve saksafonist Pia Reš saksafon için yaptığı besteleriyle programa renk kattılar.

Program Flaman Kültür Evi de Brakke Grond, Istituto Italiano di Cultura, Yunus Emre Enstitüsü, Litvanya Kültür Merkezi, Alliance Française Rotterdam, Institut Francais, Malta Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Malta Turizm Otoritesi, Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiliği iş birliğiyle gerçekleşti.

Programın  içeriği ve katılan sanatçılar şöyledir: Çalışma Oriental Elegy (2020) besteci Meliha Doğuduyal eser Gönderilmemiş Mektuplar, besteci Meliha Doğuduyal eser Doğaçlama, besteci Rita Marcotulli eser"Seyyah" ve "Bir Kadının Gölgesi", besteci Alexandra Alden eser Gece, besteci Fanny Mendelssohn eser İki prelüd, besteci Konstancija Brundzaitė eser Balerinanirela B (Marko Sosič anısına), besteci Petra Strahovnik eser Lenient Fervent, besteci Pia Reš eser "Orada" ve "Hiçbir Yerde", besteci Justina Šikšnelytė eser Çocuk şarkısı, besteci Esinam Dogbatse eser Elektrik Hanım, besteci Esinam Dogbatse eser Etude n.111: Allegro di Moltoed agitato, besteci Hélène de Montgeroult eser Etude III: Allegretto / Etüd I: Allegro, besteci Marie Bigot.

Meliha Doğuduyal (besteci&piyanist), Lucie de Saint Vincent (piyanist), Rita Marcotulli (besteci), Alexandra Alden (ses sanatçısı), Petra Strahovnik (besteci), Pia Reš (saksofonist), Gabriele Žemaitytė (piyanist), Eglė Petrošiūtė (ses sanatçısı), Esinam (ses sanatçısı).