Amsterdam Ortaokul ve Liselerinde Türkçe Seçmeli Ders Oldu

Yazıcı-dostu sürüm

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da Esprit okulları grubuna ait 7 orta dereceli okulda aralarında Türkçenin de bulunduğu altı dil, seçmeli ders olarak okutulacak.

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü ve Yaşayan Diller Vakfı (Levende Talen) Türkçe Bölümü’nün aktif katılımıyla gerçekleştirilen programa 800 civarında öğrenci katıldı. Amsterdam Belediyesi tarafından desteklenen proje kapsamında 2017-18 öğretim yılında Amsterdam’daki yedi lisenin öğrencilerinden teşekkül eden iki Türkçe sınıfının oluşturulması bekleniyor. Dersler Yunus Emre Enstitüsü okutmanları tarafından verilecek ve eğitimde Enstitünün müfredatı takip edilecek.

20 Nisan Perşembe günü yapılan tanıtım programında Arapça, İtalyanca, Rusça, Çince ve İspanyolca ile beraber Türkçe örnek dersler verildi ve ders materyalleri tanıtıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Okutmanı Ayşegül Sezen Erdinç tarafından verilen örnek ders uygulamasıyla Hollandalı öğrenci ve veliler Türkçe ile tanıştırıldı.

Ülkesel koşul ve ihtiyaçlar doğrultusunda bu okullarda okuyan çok sayıda dördüncü kuşak Türk öğrencilerinin de bulunduğu göz önüne alındığında, bu projeyle beraber Türk çocuklarına da okullarda seviyelerine göre Türkçe eğitimi verme imkânı sağlanmış olacak.

Amsterdam’daki pilot uygulamanın başarılı olması ve yeterince ilgi çekmesi halinde, uygulama Rotterdam başta olmak üzere Hollanda genelinde yaygınlaştırılacak.