"Hitit İmparatorluğu ve Tarihe Işık Tutan Yazılı Belgeler " Programı

Yazıcı-dostu sürüm

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde Göbeklitepe ve Truva konferanslarının ardından 17 Eylül 2020 tarihinde  "Hitit İmparatorluğu ve yazılı kaynakları" programı gerçekleştirildi.

Leiden Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Willemijn de Waal’ın Hitit medeniyetinin tarihi üzerine verdiği bu çok özel konferans ile katılımcılar kil tabletler üzerindeki yazılarının sayısız örneğini görme imkanı buldular. Ayrıca bu belgelerden Hititlerin tarihte nasıl yaşadıklarını ve  inançlarını inceleme fırsatı bulmakla kalmayıp hem savaş hem de barış zamanında birçok olayın tarihsel dokusunu öğrenme şansı yakaladılar. Dr. Waal sunumu içerisinde Hitit Medeniyetinin başkenti Hattuşa (Boğazkale) ve tarihçesini detaylarıyla anlattı.

Sunumun önemli konulardan biri de Hititlerin Mısırlılarla ilişkileri ve MÖ 1274'te yapılan Kadeş Savaşıydı. Mısırlı Faroe Ramses II ile Hitit kralı Hattuşalı III arasında MÖ 1259'da yapılan ünlü Kadeş barış antlaşması tarihteki ilk yazılı anlaşma özelliği taşıyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde orjinali sergilenen kil tabletin bir kopyası da Birleşmiş Milletler Büyük Salonunda sergilenmektedir.

Sunumunda Hitit kralı Šuppiluliuma döneminin ve kendisinden sonra kral olan oğullarından II. Mursilli'nin hikayelerine de değinen Dr. Willemijn Waal konuşmasında Kral II. Mursilli’nin  20 yıl boyunca çok sayıda insanın ölümüne sebep olan salgın nedeniyle hükümdarlığının zor günler yaşadığının da altını çizdi.

Katılımcıların büyük ilgi gösterdiği ve çeşitli sorular sorarak konuları derinleştirdikleri sunumun sonunda Enstitü Müdürü Abdullah A. Altay Dr. Willemijn Waal’a ve katılımcılara teşekkür ederek Enstitünün tarih ve arkeolojiye ışık tutan bu konferans serilerine devam edeceklerini belirtti.