“Sepharad - Çok Kültürlü Bir Mirasın İzleri” Sergisi Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü - Amsterdam, 35 Türk Sefarad Sanatçısının 50'den fazla eserinden oluşan bir seçkiyi sanatseverlere sunuyor. Eserler, İstanbul'daki Türk Yahudi Müzesi'nden alınan tarihi dijital görüntüler, değerli replikalar, tablolar, fotoğraflar ve Osmanlı Yahudi kıyafetleri çizimleriyle birlikte sunuluyor. 

Sergiye katılan onursal sanatçılar arasında uluslararası alanda tanınan çağdaş sanatçılar Habib Gerez ve Bubi ve sanat/fotoğraf alanında 2018 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen onursal fotoğrafçı İzzet Keribar da yer alıyor.

İstanbul'un zengin kültürü ile Sefarad mirasının senteziyle  Amsterdam ve İstanbul arasında bir kültür köprüsü olmayı hedefleyen sergi, sanatçılara ilham kaynağı olmuştur. Tarihten, popüler kültürden, alternatif formlardan ve geleneksel sanatlardan seçilen sanat eserlerini sergiliyor. Serginin amacı, Sefarad Yahudilerinin kültürel ve sosyal durumlarını, resim, fotoğraf, seramik ve rölyeflerde bulunan çeşitli renklerle farklı görüş ve perspektiflerden göstermektir.

Türk Sefarad kültürünün zengin çeşitliliğini sergileyen bu çok kültürlü etkinlik, küratörlüğünü sanatçı Terry Katalan yapmıştır.  Yunus Emre felsefesiyle dünyaya barış, sevgi ve hoşgörü mesajını iletmek isteyen sergi, farklı kültürel kimliklerin yüzyıllardır ortak bir alanda zengin bir mirası paylaşarak nasıl uyum içinde yaşayabileceğini göstermek istemektedir. Osmanlı topraklarındaki Yahudi cemaatinin uzun ve zengin bir tarihi vardır. İber Yarımadası'ndaki Engizisyon'dan kaçan yüz binlerce Yahudi, Sultan II. Beyazıt döneminde Osmanlı İmparatorluğu'na geldi. Benzer şekilde, bazıları Sefarad Yahudilerini ağırlayan yeni bağımsız Hollanda eyaletlerine göç etti ve Amsterdam onlar için Hollanda'da en çok tercih edilen yerlerden biri oldu. 

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü tarafından, Lahey'deki Türkiye Büyükelçiliği, Türk Musevileri Müzesi ve İstanbul'daki Yüzyıl Vakfı ile iş birliği içinde organize edilmiştir. 

Cervantes Instituut Amsterdam, Amsterdam'daki Yahudi Tarihi Müzesi ve Yahudi Kültür Vakfı ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın AB İşleri Müdürlüğü ayrıca destek vermişlerdir.

Sergi 6 Eylül- 12 Kasım 2021 tarihleri arasında  hafta içi 11.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açık kalacaktır.

https://bit.ly/2YmLSsp linkinden sergiyi çevrim içi olarak ziyaret edebilirsiniz.

 

Diğer Etkinlikler

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü 85. ölüm yıl dönümünde saygı, özlem ve minnetle andık. Enstitümüz ve Amsterdam Türk Halk...

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği ile Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı işbirliğinde "Uluslararası Petroglifler,...

İstanbul da 3 yaşına girmeden ilk sergisini açan Asil Aksoy şimdi de Amsterdam 'da. Merakla beklenen "Ben yetişken bir...

İstanbul da 3 yaşına girmeden ilk sergisini açan Asil Aksoy şimdi de Amsterdam 'da. Merakla beklenen "Ben yetişken bir...